21 Mart 2009 Cumartesi

Son Gelişmeler-1

Bilim Alanında yapılan buluşlar ve son Gelişmeler.Bilimden haberiniz olsun Hayatınız kolaylaşsın....

Hintli bilim insanları Stratosfer'in üst kısımlarında, üç yeni bakteri türü keşfetti.

Hintli bilim insanları, Atmosferin 12 ile 50km yükseklik arasında bulunan Stratosfer tabakasının üst kısımlarında, yeryüzünde şu ana kadar görülmemiş ultraviyole ışınlara dayanıklı üç yeni tür bakteri türü keşfetti.

Keşfedilen yeni bakterilere astrofizikçi Fred Hoyle'nin anısına Janibacter Hoylei, balonun yürüttüğü deneye katkılarından ötürü ISRO'nun şerefine Bacillus Isronensis ve Hindistan'ın eski astronomlarından Aryabhata'nın anısına Bacillus Aryabhata isimleri verildi.

Haydarabad'da bulunan Milli Balon Üssü'nden havalanan 736 bin 238 metreküplük balonun taşıdığı bilimsel kargo içinde bulunan 38 kilogramlık likit neon içinde tutulan örnekler, 20 kilometre ve 41 kilometre arasında değişen irtifalarda toplandı.

____________________________________________________________________

Ünlü fizikçi Stephan Hawking, kızı Lucy ile birlikte çocuk kitabı yazdı. Kitabı okuyanlar evrende seyahate çıkarken, bir taraftan da kozmoloji ve fiziğin temel bilgilerini öğrenecek.

‘Zamanın Kısa Tarihi’ adlı kitabıyla milyonlarca insanı kozmolojinin temellleri ve karadeliklerin yapısı ile tanıştıran Stephan Hawking, şimdi de çocukları evrenin derinliklerine bir yolculuğa çıkarıyor.

Kızı Lucy ile birlikte yazdığı ‘Geroge’un Kozmik Hazine Avı’ adındaki kitapla Hawking, evren hakındaki üç önemli soruyu çocuklarla paylaştı; ‘Evrende yalnız mıyız?’, ‘Karadeliklerin içinde neler oluyor?’ ve ‘Big Bang’de neler oldu?’

Kitabın konusu kısaca şöyle: George’un en iyi arkadaşı Anne’in yardıma ihtiyacı vardır. Anne’in babası bir uzay programında çalışmaktadır ama işler ters gider. Proje çerçevesinde Mars’a yollanan robot garip davranışlar sergilemektedir ve Anne, babasının bilgisayarındaki olağan dışı mesajların buna neden olduğunu keşfetmiştir.

___________________________________________________________________

Küresel ısınmanın önü kesilemezse, su basacak caddelerin yeni otobüsü!


Dünyanın ilk gerçek hem karada hem suda gidebilen su otobüsü olarak tanıtılan, Malta yapımı AmphiCoach GTS-1, üç yıllık bir tasarım ve geliştirme sürecinden sonra bu yıl üretime geçiyor. Şirket şimdiden on iki kesin sipariş aldı ve elli teklif talebi de beklemede. AmphiCoach GTS-1 soldan ya da sağdan direksiyonlu olarak alınabiliyor ve ilgili bütün AB gürültü ve emisyon yönetmelikleriyle uyumlu.

AmphiCoach üretim versiyonunun nihai ayrıntılarını açıklamadı, ama prototip İtalyan Irisbus şasisini temel alıyor. Yeniden tasarlanmış bir dış yüzey ile AmphiCoach, denize açılabilen bir gövdeye ve benzersiz bir görünüme kavuşmasını sağlamış. Araç gücünü Iveco’nun sabit basınçlı püskürtme sistemine sahip dizel motorundan alıyor. Aracın İngiltere fiyatı 280,000 Sterlin olarak belirlenmiş.

___________________________________________________________________

İngiliz bilim adamları, denizlerdeki kirliliği saptamak amacıyla bir robot balık üzerinde çalışıyor.

Projeye öncülük eden BMT Group Ltd şirketinden yapılan açıklamaya göre, kendi kendine hareket edebilen 1,5 metre civarındaki robot balık, bir sazan balığına benziyor. Kimyasal alıcılarla donatılmış robot balık, bu sayede, gemilerden sızan yakıt, suya karışan kimyasal maddeler gibi kirliliğin kaynağı tespit edebiliyor.

İngiltere'nin doğusundaki Essex Üniversitesi araştırmacıları tarafından tasarlanan robot balık uzaktan kumandayla yönlendirilmiyor. Ama navigasyon sistemi sayesinde, aküsünün bitmesine yakın, yani her 8 saatte bir bağlantı limanına dönebiliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan bir araştırma projesi bünyesinde, İspanya'nın kuzeyindeki Gijon limanından 5 robot balığın suya bırakılması planlanıyor.

20 bin sterline mal olan robot balık, saniyede en fazla bir metre ilerleyebiliyor

_________________________________________________________________

ABD'li bilim adamları, bakterilerin direnç geliştiremediği süper antibiyotik üretmeyi başardı.

Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanan makaleye göre, New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesinde görevli bilim adamı Vern Schramm ve ekibi, yeni geliştirdikleri antibiyotiği kolera ve e.coli bakterilerinde denedi.

Bilim adamları, bu antibiyotikle yapılan 26. tedavinin bile, ilk tedavideki gibi sonuç verdiğine dikkati çekti.

Yeni antibiyotiğin bakteriyi öldürmediğini belirten bilim adamları, bu yöntemin bakterilerin direnç geliştirmesine neden olduğunu hatırlattı.

Süper antibiyotik, bakterilerin birbirleriyle iletişimini bir enzimi bloke ederek kesiyor ve böylece bakteriler bağışıklık sisteminden korundukları biyofilmler geliştiremiyor.

____________________________________________________________________

Kuzey Kutbu'nda toprakları bulunan beş ülkenin temsilcileri, kutup ayılarını yok olmaktan kurtarmanın yollarını tartışmak için Norveç'te toplandı.

ABD, Kanada, Rusya, Danimarka ve Norveç'te 20 binden fazla kutup ayısı yaşadığı tahmin ediliyor.

Ancak kutuplardaki buzun hızla erimesi, bu hayvanların yaşam ve avlanma alanlarını tehdit ediyor.

Bazı çevrelere göre Kuzey Kutbu'ndaki buz 2020'ye dek büyük ölçüde erimiş olabilir.

Amerikalı bilim adamları da kutup ayılarının ayıbalığı avlamak için kullandıkları gezen buz tabakaları erirse, bu yüzyılın ortasına dek sayılarının üçte iki azalacağını söylüyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Norveç Çevre Bakanı Erik Solheim, kutup ayılarının yaşamasının, küresel ısınma ile mücadeleye bağlı olduğunu belirtti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'ndan Geoff York da durumu "Buz yoksa ayıbalığı da olmaz, ayıbalığı yoksa kutup ayısı da olmaz." sözleri ile özetledi.

Üç gün sürecek toplantıda, bu beş ülkenin kutup ayılarını korumak amacıyla 1973'te imzaladıkları bir anlaşma da gözden geçirilecek.

1973'teki anlaşma kutup ayılarının avlanmasına yasaklar getiriyor ancak insanların bir başka yolla, sera gazları ile oluşturduğu tehlikeden bahsetmiyordu.

Karada yaşayan en büyük etoburlar oldukları tahmin edilen kutup ayıları, kutupların yerli halkı İnuit'lerin masallarında insan olarak resmedilir.

İnuitler onların ayı postlarını yalnızca tundrada avlanmak için giydiklerini söylerler.

Hiç yorum yok: