18 Nisan 2009 Cumartesi

Son Gelişmeler-8

ODTÜ'den 'Otomobilini tasarla' çağrısı

ODTÜ Ar-Ge Topluluğu, üniversitelerin lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik 'UNİTO Otomobil Tasarım Yarışması' düzenledi.

Yarışmanın organizasyon sorumlusu Utku Ulaş İnce'nin verdiği bilgiye göre, "ARGET ÜNİTO Otomobil Tasarım Yarışması", tasarımcıların ilgisini otomotiv sektörüne çekmek, fakültelerde sağlam bir otomotiv tasarım altyapısı oluşmasına katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor.

Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim gören hazırlık, lisans ve lisansüstü öğrencilerin katılımına açık olacak yarışmada, "Heyy üniversiteli, kendi otomobilini kendin yarat" sloganı kullanılacak.

Jüri üyeleri, değerlendirmelerinde üniversitelilerin ihtiyaçlarını giderecek yaratıcı çözümler içeren bir otomobil konseptinin oluşturulmasının yanı sıra, otomobilin "güvenli, ekonomik, geleceğe dönük ve çevreye duyarlı" özelliklerini ölçüt olarak kullanacak.

Yarışmaya katılmak isteyenler, el çizimlerini en fazla 5 adet A3 boyutunda kağıt kullanarak yapacak. Tüm tasarımlar, yarışmacıların çeşitli kalem ve boya kullanarak yaptıkları çizimlerden oluşacak ve çizimlere 600 kelimelik bir rapor eklenebilecek.

Değerlendirme sonrası ilk 10'a girmeye hak kazanan tasarımlar, www.argetunito.com internet sitesinden ilan edilecek.

Yarışmada jüri üyeliğini, otomotiv devi Tofaş'ın Ar-Ge direktörlüğünün yanı sıra, çok sayıda üniversiteden öğretim üyesi, araştırmacı ve otomotiv tasarımcısı yapacak.

Yarışmanın birincisine, laptop ve Rhinoceros 3D modelleme programının sınırsız süreli versiyonu ile uçak ve vize ücreti hariç bedelsiz "work and travel" fırsatı sunulacak.

İkinciye, A4 Profesyonel Dizayn Tablet ve Rhinoceros 3D modelleme programının sınırsız süreli versiyonu, üçüncüye de A5 Grafik Tablet ile Rhinoceros 3D modelleme programının sınırsız süreli versiyonu verilecek.

Yarışmaya başvurular, 1 Haziran 2009'a kadar yapılacak ve 23 Ekimde başarılı tasarımlar açıklanacak. İlk 10'a giren tasarımcılar, Ekimde yapılacak galada, jüri üyeleri ve katılımcılara otomobil tasarımlarını anlatacak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Türkiye'ye yeni LED TV'ler geliyor

Samsung, Türkiye pazarına sunacağı yeni LED TV'lerini tanıttı.


Samsung Electronics ve Türkiye’deki ana distribütörü Anadolu Elektronik ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısı ile yeni nesil LED TV serisini tanıttı.

LED 8, LED 7 ve LED 6 olarak 3 farklı seriden oluşan TV’ler, geleneksel CCFL (Soğuk Katot Floresan Lambalar) yerine LED (Light Emitting Diode", Işık yayan diyot) teknolojisini birincil aydınlatma kaynağı olarak kullanıyor. Samsung LED TV’ler CCFL gibi bileşenlerden arınmış durumda. Bu teknoloji sayesinde, güç kaynağı ve alıcı da dahil olmak tüm tasarım oldukça ince bir kasa içine sığdırılıyor.

2009’un Nisan ayında satışa sunulacak Samsung LED TV’ler bundan böyle literatüre de “Mega„ olarak geçecek. Yeni nesil LED TV'ler, yüksek dinamik kontrast oranları ve Samsung’un sektörde büyük yankı uyandıran LED aydınlatma kaynağı ile öne çıkıyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Yayalar için hava yastığı

İngiltere’de yayaları koruyacak hava yastığı geliştirildi. Otomobillerin kaputuna yerleştirilen hava yastığ kaza anında açılarak yayaların maruz kaldıkları darbelerin etkisini azaltıyor.

Trafik kazaları sırasında, otomobilin içinde bulunanlar aracın farklı yerlerine yerleştirilmiş hava yastıkarı tarafından korunuyor. Ancak yayalar, darbenin etkisini azaltacak bu tür korumalara sahip değil.

İngiltere’nin Cranfield Üniversitesi’nde, trafik kazalarında yayaların maruz kaldığı darbeleri hafifletecek bir hava yastığı geliştirildi.

Sistem iki bölümden oluşuyor. Çarpışma gerçekleşmeden hemen önce otmobilin kaputu, çarpmanın etkisini azaltmak üzere açılıyor. Aynı anda da aracın kaportasının arka bölümüne yerleştirilen hava yastığını, sensörler harekete geçiriliyor. Otomatik olarak açılan dev hav yastığı, otomobilin ön camını kaplıyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Vardiya değişikliği hasta ediyor

Zaman dilimi ve vardiya değişikliği, beyindeki iki uyku kontrol merkezinin uyumunu bozarak hasta ediyor...

Uzun uçak yolculuklarıyla yaşanan zaman dilimi değişikliği ve farklı vardiyalarda çalışma sonucu ortaya çıkan jetlag/shiftlag hastalığının, beyindeki iki uyku kontrol merkezinin arasındaki uyumun bozulması sonucu oluştuğu bildirildi.

Amerikalı bilim adamları, vücudun alışık olduğu ışık şartlarının değişmesi, gündüz ile gecenin karışması halinde, beyinde derin uyku evresini kontrol eden merkez ile REM uykusunu kontrol eden merkezin birbiriyle uyumlu çalışmalarının bozulduğunu tespit etti.

Alman Bild der Wissenschaft dergisindeki habere göre, araştırmayı yürüten Washington üniversitesi bilim adamlarından Horacio de la Iglesia, alışık olduğu zamanlarda karanlık ve aydınlığı yaşamayanlarda bu iki merkezin ritminin bozulduğunu, merkezler arasındaki senkronizasyonun tamamen kaybolduğunu belirtti.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Dünyada her 40 saniyede bir intihar

Her yıl bir milyondan fazla kişinin intihar ettiği, Kuzey Avrupa'daki intihar oranının yüksek olduğu, gelişmiş ülkelerde erkekelerin kadınlara oranla daha fazla hayatına son verdiği ve 'sert' yollara başvurduğu vurgulandı.

Dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiği ifade edildi.

İngiliz The Lancet dergisinde haftasonu yayımlanacak, konuya ilişkin önceki araştırmaları derleyen makaleye göre, dünyada her yıl bir milyondan fazla kişi intihar ediyor, bu da her 40 saniyede bir kişinin yaşamına son verdiği anlamına geliyor.

Belçika'nın Gand Üniversitesi Hastanesi'nden Kees van Heeringen ve İngiltere'nin Oxford Üniversitesi'nden Keith Hawton'ın kaleme aldığı makalede, güneş ışığının az olduğu Kuzey Avrupa ülkelerinde intihar oranının genellikle daha yüksek olduğu belirtildi.

Makalede, gelişmiş ülkelerde erkeklerin kadınlardan 2 ila 4 kat fazla intihar ettiğine ve yaşamına son veren kadın ve erkeklerin sayısındaki bu uçurumun arttığına dikkat çekildi. Ancak makalede, Çin'de kadınların erkeklerden daha fazla yaşamına son verdiği de kaydedildi.

Bilim adamları birçok ülkede yaşlıların gençlerden daha fazla intihar ettiğini ancak yaklaşık 50 yıldır gençlerde de intiharın arttığını belirttiler.

İNTİHAR ORANI İLKBAHARDA EN ÜST SEVİYEDE
İntihar oranının ilkbaharda, özellikle erkeklerde en yüksek seviyeye çıktığı, ilkbaharda ya da yaz başında doğan, özellikle kadınların, intihar etme riskinin daha yüksek olduğu vurgulandı.

YERLİ HALK, İŞSİZLER VE TIP ALANI...
Yerli halkta (örneğin Avustralya yerlileri aborjinlerde) intihar oranının daha yüksek olduğuna dikkati çeken bilim adamları, bunun sosyal dışlanma ve fazla alkol tüketimine bağlı olabileceğini belirtti.

İşsizlerin çalışanlardan daha fazla intihar ettiğinin ifade edildiği makalede, ancak bazı meslek gruplarında (özellikle tıp veya paramedikal alanında çalışanlarda) ilaçlara kolayca ulaşabilme imkanı olduğu için intihar riskinin artabileceği vurgulandı. Makalede, özellikle anestezi uzmanlarının risk altında olduğuna dikkat çekildi.

ERKEKLER İNTİHARDA DAHA SERT
Genellikle erkeklerin sert bir yöntemle, kendini asarak ya da tabancayla intihar ettiği, kadınlarınsa kendini zehirleme yöntemine başvurduğu kaydedildi. Ancak bilim adamları, Güney Asya'da kadınların kendilerini yakarak intihar ettiği örneğini de verdi.

Makalede "intihar araçlarına" ulaşabilme kolaylığının intihar yönteminin seçiminde rol oynadığı belirtildi. Örneğin ABD'de silahla, gelişmekte olan ülkelerde, kırsal bölgelerde de böcek öldürücü ilaçları içerek intihar edenlerin sayısının fazla olduğuna dikkat çekildi.

Ruhsal sorunların büyük bir risk faktörü olduğunu vurgulayan bilim adamları, hayatına son verenlerin yüzde 90'ının psikiyatrik sorunlarının bulunduğunu ve depresyonun, riski 15 ila 20 kat artırdığını belirttiler.

Ailede intihar edenlerin bulunmasının kadınlarda intihar riskini 2 kat artırdığını vurgulayan bilim adamları, kanser, AİDS gibi hastalıkların da intihar ihtimalini güçlendirdiğini ifade etti.

Fiziksel şiddet, çocuklukta cinsel istismar, doğal afetler veya ünlü birinin yaşamını yitirmesi (örneğin Prenses Diana) gibi etkenlerin de intihar riskini artırabileceği kaydedildi.

İntihar, ölüm nedenlerinin 10. sırasında yer alıyor. İntihar vakalarının yüzde 30'una Çin'de rastlanıyor. Eski Sovyet ülkelerinde de intihar endişe verici seviyede.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yeni Office sürümü 2010'da çıkacak

Microsoft'un yeni üretkenlik yazılımı paketi Office'in yeni sürümü 2010 yılında piyasaya sürülecek.

İş hayatının en çok kullanılan üretkenlik yazılımı paketi Microsoft Office'in yeni sürümü 2010 yılında piyasaya sürülecek. Yeni sürümün 2010'un ilk yarısında satıcılara dağıtılması hedefleniyor.

Microsoft'un Office birimi başkan yardımcılarından Chris Caposella, ürünün satıcılara dağıtılmasının ardından altı hafta içinde tüketicilere ulaşabileceğini ifade ediyor. Ancak bu süre dağıtım kanallarında oluşabilecek farklılıklardan dolayı değişebilir.

Bazı endüstri araştırmacıları yeni sürümün bu yıl içinde pazara sürülebileceğini ifade ediyordu ancak, bu söylenti Microsoft'un bir numaralı adamı Steve Ballmer'ın Şubat ayında analistlerle gerçekleştirdiği bir toplantı sırasında yalanlanmıştı.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Nötron yıldızların kabuğu, çelikten 10 milyar kat güçlü

Yapılan en son bilgisayar simülasyonlarının ölçümlerine göre, nötron yıldızlarının kabukları çelikten 10 milyar kat daha güçlü.

Nötron yıldızları, süpernova patlamalarının ardından devasa boyuttaki yıldızlardan geri kalan, ultra yoğun kütleler olarak biliniyor. Sahip oldukları yüksek yoğunluğu tanımlamak için "Güneş'in sahip olduğu kütlenin 20 kilometrelik bir çapa sahip küre içine sıkıştırılmış hali" tanımı kullanılıyor. Bazıları saniyede yüzlerce kez ekseni etrafında dönebiliyor.

Sahip oldukları sıradışı çekim gücü ve dönüş hızları nedeniyle, nötron yıldızlarının üzerinde bulunan girinti ve çıkıntıların, devasa büyüklükte dairesel dalgalar yayabileceği düşünülüyor.

Ancak bunun mümkün olması için, dış kabuklarının üzerinde girinti ve çıkıntıların olmasını ya da en azından yüzeylerinin asimetrik olması gerekiyor.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Bilim insanları canlı robot üretmek için yarışacak

Massachussets Instute of Technology (MIT) tarafından düzenlenen “International Genetically Engineered Machine” yarışması dahilinde bilim insanları en iyi makineyi yapmaya çalışacaklar.

Dünya genelinde yüzlerce laboratuvarda bu haftadan itibaren bir yarışma için hummalı bir çalışma olacak. MIT tarafından düzenlenen uluslararası yarışması için bilim insanları, en iyi makineyi yapmak için çalışacaklar. Yarışmanın en önemli koşulu, yapılacak makinenin tamamen canlı organizmalardan oluşması.

Bilim insanlarının menteşe ve kapı kolları yerine, biyolojik hücrelerde bulunan mikroskobik büyüklükteki bileşenleri kullanmaları gerekiyor. Yarışmacılar makinelerini yaparken tornavida ve matkaplar yerine iş aleti olarak genetik mühendisliği kullanacak.

Bu yıl altıncısı düzenlenen yarışmanın amacı yaşamın basit formunu genetik olarak değiştirerek teknolojik olarak kullanabilir hale getirmek. Bilim insanları bu yarışma sonucunda içinde DNA ve hücresel makinelerle dolu biyolojik bir nalbur dükkanına sahip olmayı amaçlıyor.

------------------------------------------------------------------------------------------------


BİLİM PAYLAŞMAKTIR,PAYLAŞMADIKCA ARTMAZ,ARTMADIKCA ÖĞRENİLMEZ...

Hiç yorum yok: