29 Mart 2009 Pazar

Son Gelişmeler-2

Kopan bir kol ya da bacak yeniden oluşur mu?

Bilim adamları kopan veya hasar alan doku ve organların yeniden canlandırılabileceğini söylüyor...

Pek çoğumuz için, kopan bir kolun yerine gelmesi veya hasar almış bir dokunun yeniden canlanması ya bir bilim kurgu filmine ya da sürüngenlerle ilgili bir belgesele ait bir görüntüyü çağrıştırır. Fakat ABD'de askeri konularda çalışma yapan bilim adamları insanlarda rejenersyonun yani hasara uğramış bir doku veya bir organın tamiri veya yeniden oluşmasının mümkün olduğunu kanıtladılar! Önce fareler üzerinde gerçekleştirilen deneyler, insanlar üzerinde de ilk denemelerde olumlu sonuçlar verdi.

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ve askeriyede teknoloji kullanımı konularında çılgın fikirler üretmekle sorumlu olan DARPA, CellThera adlı bir firma ile 570 bin dolarlık bir anlaşma imzalayarak bu konu üzerinde çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı. Bilim adamları normalde sadece bazı hayvanlarda bulunan rejenerasyon özelliğinin, geliştirilen özel bir teknik ile insanlarda da gerçekleştirilebileceğini söyleyen bilim adamları, bunu gerçekleştirmek için normal insan hücrelerinin, kök hücre gibi davranmasını sağlıyorlar.

DARPA tarafından geliştirildiği için özellikle savaş alanlarında yaralanan veya sakat kalan askeri personel üzerinde kullanılması için gerçekleştirilen bu yeni teknolojinin, tıbbın farklı alanlarında da kullanılabileceğini düşünmek zor değil.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Kan akışı elektriğe dönüşüyor

Araştırmacılar, düşük frekanslı titreşimlerle enerji üretebilen nanojeneratörler geliştirilebileceğini açıkladı.

Basit vücut hareketleri, kan akışı veya çok hafif şekilde esen rüzgar gelecekte bir gün kişisel müzik oynatıcıları, cep telefonları gibi teknolojik cihazlara enerji sağlamak için kullanılabilir.

Salt Lake City'de düzenlenen 237. Amerikan Kimya Topluluğu buluşmasında Georgia'lı bilim adamlarının tanıttığı nanojeneratör teknolojisi, beden hareketleri hatta damardan akan kanın yarattığı mekanik enerjiyi, birçok elektronik aletin pile ihtiyaç duymadan çalıştırabilecek elektrik enerjisine çevirebilecek.

"Bu araştırma savunma teknolojileri, çevre takibi, biyomedikal bilim ve hatta tüketici elektroniği için büyük etki yaratacak" şeklinde konuşan Georgia Teknoloji Enstitüsü profesörü Zhong Ling Wang, yeni "nanojeneratör"ün sayısız uygulamayla elektronik cihazların çalışmasına olanak tanıyabileceğini ifade ediyor.

Araştırmacılar, nanojeneratörün hareket olan her yerde enerji üretebileceğini ifade ediyor. Kalp atışı, rüzgar, beden hareketleri gibi çok düşük frekanslı titreşimler üreten hareketleri çinko oksit (ZnO) nanokablolar ile elektriğe çevirilebilecek. ZnO nanokablolar mekanik gerilim yaşadıklarında elektrik üretebiliyorlar. Bu kabloların çapı bir insan saçının çapının 1/5000'i kadarken Uzunlukları ise insan saçının 1/25'i boyutunda.

Proje ABD Enerji Bakanlığı'nın Savunma Amaçlı Gelişmiş Araştırma Projeleri İdaresi, ABD Milli Sağlık Enstitüsü ve ABD Milli Bilim Vakfı tarafından destekleniyor.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ay'a inişin 40. yılı kutlanacak

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Ay'a yapılan ilk inişin 40. yılı şerefine bir dizi etkinlik düzenleyeceğini duyurdu.

20 Temmuz 1969'da Ay'a yapılan ilk inişin 40. yıldönümü nedeniyle "Apollo'yu Anma: Ay'ı araştırmak, Dünya'yı keşfetmek" (Celebrate Apollo: Exploring the Moon, Discovering Earth) adı altında bir dizi etkinlik düzenleyeceğini açıkladı.

Etkinliklerde, Apollo programı, insanlığa kazandırdıkları ve başarısıyla ilgili bilgiler paylaşılacağını belirten NASA, çabalarının ajansın tarihi, güncel ve gelecekte üzerinde çalıştığı, çalışacağı projelerin kamuya daha açık bir şekilde tanıtmak olduğunu kaydetti.

Ajans, anma programıyla ilgili birçok eşyanın tasarlandığı ve üretildiğini belirtiyor. Bunlardan biri, Apollo'nun 40. yıldönümü logosu, ajandası ve Web sitesi olarak belirtiliyor.

NASA, ayrıca 2015'te uzay istasyonuna, 2020'de de Ay'a insan taşıması planlanan Orion Uzay Aracı'nın 1'e 1 ölçekli maketini 30 Mart'tan itibaren Washington'daki National Mall'da sergileyecek.

Apollo 11 görevi, Neil Armstrong, Michael Collins ve Edwin "Buzz" Aldrin Jr'ı Ay'a götürmüştü. Armstrong ve Aldrin, Ay'a ayak basan ilk insanlar olurken, Collins onların Ay yörüngesindeki refakatçisi olmuştu.

NASA'nın resmi Apollo Web sitesi http://www.nasa.gov/apollo40th adresinden ziyaret edilebiliyor. Siteden video, görüntü ve sesler indirilebiliyor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Üç boyutlu internet bir yıl içinde geliyor

Üç boyutlu internet yakında bir tık ötede olacak. Bu yeni hizmetle, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde yeni çevreler kurgulanabilecek, üç boyutlu sohbet odaları ve yeni tür bağlantılar geliştirilecek.

Daily Science'ın haberine göre, teknoloji ve internet hizmetleri üreten Khronos Grup, bir süredir internet için üç boyutlu standart altyapı oluştrulma çalışması yürütüyor. Bu amaçla oluşturulan konsorsiyuma son olaark Mozilla’nın yaratıcısı Firefox da katıldı. Firefox’un katılımından sonra çalışmalar hız kazandı. Khronos Grup, genel kullanıma yönelik ilk versiyonun bir yıl içinde hizmete girmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Mozilla’nın teknolojik altyapı mühendislerinden Vladimir Vukucevic, artık üç boyutlu internet için zamanın geldiğini söyledi. Vukucevic, “İnsanlar her geçen gün internette daha çok şey yapıyor. İnterneti üçüncü boyutu eklemek yeni tür internet bağlantılarını mümkün kılacağı gibi pek çok yeni kullanıcıyı da internete çekecektir” dedi.

ÜÇ BOYUTLU SOHBET ODALARI
İnternetin üç boyutlu hale gelmesiyle birlikte ‘Second Life’ gibi internet üzerinden oynanan oyunlarda ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde üç boyutlu yeni çevreler kurgulanabilecek. Üç boyutlu sohbet odaları da öngörülen diğer gelişmeler arasında.

İnternetin üçüncü boyuta taşınmasıyla birlikte geliştirilecek yeniliklerin, kullanıcı sayısının artmasına neden olması bekleniyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Windows'a dokunmaya az kaldı

Microsoft, Microsoft Surface ile geliştirdiği çoklu dokunma kontrollerini, Windows 7 ile evlere getirmeye hazırlanıyor.

Microsoft'un son yıllarda üzerinde en çok çalıştığı deneysel ürünlerinden biri olan Microsoft Surface ile elde ettiği çoklu dokunmatik arayüz deneyimi Windows 7'nin öne çıkan özelliklerinden biri olarak kullanıcıların evlerine girmeye hazırlanıyor.

Firmanın Windows Touch olarak tanımladığı özellik, yapılan açıklamaya göre kullanıcı-işletim sistemi etkileşiminde fare ve klavyenin yapabildiğinden çok daha etkin bir çözüm sunacak.

Ancak çoklu dokunmatik arayüz konusunda iPhone ile rüştünü ispat eden Apple da, yeni işletim sistemi Mac OSX Snow Leopard ile aynı özelliği hemen hemen aynı zamanda Microsoft ile birlikte piyasaya sürmeye hazırlanıyor.


Hiç yorum yok: