2 Nisan 2009 Perşembe

Son Gelişmeler-4

Microsoft, ansiklopedisini kapatıyor

Microsoft, ansiklopedi yazılımı Encarta'yı kapatma kararı aldı.

Microsoft'un 90'lı yıllarda ilk olarak bir yazılım olarak pazara sunduğu, sonrasında İnternet üzerinden de kullanıma açtığı, hatta Microsoft Messenger üzerinden sorulara cevap verebilen bir sanal karakter ile daha erişilebilir hale getirdiği ansiklopedisi Encarta'yı kapatacağını duyurdu.

2008 yılı itibari ile veritabanında 62 bin madde bulunan, sayısız ilüstrasyon, fotoğraf, müzik klibi, video ve interaktif içerik ile servis veren Encarta, zengin içeriğine rağmen İnternet üzerinde ücretsiz olarak sunulan Wikipedia gibi referans servisleri karşısında beklenen ilgiyi görmüyordu.

Microsoft'un resmi açıklamasında, Encarta'nın kapatılmasına neden olarak insanların günümüzde bilgiyi geçtiğimiz döneme göre çok daha farklı şekillerde yaratması ve çok farklı kanallardan tüketmesi gösterildi.

2009'un ilk dönemlerinde 5 bin kişiyi işten çıkaran Microsoft, yatırımcılarına kar oranlarının önümüzdeki iki çeyrek boyunca düşebileceği konusunda uyarı yapmıştı. Firma Encarta yazılımının satışını ise Haziran ayı içinde durduracağını açıkladı.

Encarta'nın servis verdiği İnternet siteleri, 31 Ekim tarihinde hizmet vermeyi sonlandıracak. Japonya'ya özel servis veren site ise 31 Aralık tarihine kadar kullanılabilir olacak.


---------------------------------------------------------------------------------------------

Japonlar düşünceyi anlayan robot peşinde

Japon araştırmacılar, yüksek sesle aldıkları emirleri yerine getiren robotların, yalnızca insanın düşünmesiyle harekete geçen modellerini yapmaya hazırlanıyorlar.

İnsana benzeyen Asimo robotunu tasarlayan Japon otomobil firması Honda'nın araştırmacıları, insanın düşünce gücüyle bu tür bir robotu kontrol etmesine olanak sağlayacak bir teknoloji geliştirdi.

Honda Araştırma Enstitüsü Başkanı Yasuhisa Arai, yaptığı açıklamada, henüz başlangıç aşamasında olduklarını belirterek, ''Bu teknolojiyi bir gün farklı makinalara yerleştirmeyi düşünüyoruz'' dedi.

Beyinden gelen talimatları robotlara uygulatmayı amaçlayan bu teknolojide, beynin faaliyetlerinin analizi, sensörlerle donatılmış bir kask vasıtasıyla gelişmiş bir bilgisayar tarafından yapılıyor.

Bu kaskı kullanan bir insan, konuşmadan ya da parmağını bile oynatmadan Asimo'ya bir ayağını ya da kolunu kaldırması talimatını verebilecek.

Araştırmacılara göre, insanın bir elin havaya kalktığını düşünmesi robotun bu eylemi yapabilmesi için yeterli olacak.

Şirket, bu teknolojinin, elektronik temizlik cihazları, bilgisayarlar, yardımcı robotlar ve otomobillerde kullanılabileceğini düşünüyor.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dev lazer, füzyon deneyine hazır

ABD’de güneşin çekirdeğinideki şartları yaratacak bir deney hazırlanıyor. Deneyin en önemli öğesi olan dünyanın en büyük lazerinin inşası tamamlandı.

Haziran 2009’da nükleer füzyon ile verimli bir yeşil enerjinin olanaklarının test edileceği bir deneye başlanacak.

İki element çekirdeğinin birleşerek daha ağır bir çekirdeği oluşturması olarak tanımlanan nükleer füzyon sonrasında çok büyük bir enerji açığa çıkıyor. Bilimadamları bu enerjinin kontrol altına alınması için 10 yıldır çalışmalarını sürdürüyorlardı. Yarım yüzyıldır devam eden aşamalar dönüm noktasına geldi.

Üç-dört ay içinde başlaması planlana deneyde, yıldızların çekirdeklerinde doğal olarak gerçekleşen füzyon yapay olarak gerçekleştirilecek. California’daki Livermore Laboratuvarı'ndaki Ulusal Ateşleme Kompleksi'nde yapılacak deneyin en önemli parçası olan, üç futbol sahası büyüklüğündeki dünyanınn en büyük lazeri tamamlandı.

------------------------------------------------------------------------------------------------

'Yaşam' olan gezegen bulundu

Dünya'dan 2 milyon ışıkyılı uzaklıkta bize en yakın gökada olan Andromeda'da bilim adamlarını çok heyecanlandıran keşifte bulunuldu.

Hubble, Chandra teleskoplarıyla Hawaii'de 4200 metrelik rakımda kurulu Mauna Kea Keck İkiz Teleskopunun yardımıyla yapılan keşifte, Andromeda'daki gezegende Dünya'nın jeolojik zaman dilimlerinden Devon'a çok benzeyen bilgisayar bulguları sağlandı.

ABD'nin California Teknoloji Kurumu (Caltech) ile aynı eyalette kuruma bağlı Pasadena'da kurulu 70 yıllık köklü ordu tesisi olan, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) bağlı Jet Motorları Araştıma Merkezi (Jet Propulsion Laboratory: JPL), ilk olarak Almanya'da Max Planck fen bilimleri kurumunun tespit ettiği büyük buluşu doğruladı.

Dünya'nın 395-280 milyon yıl önceki haline çok benzer bulgular elde eden astrofizikçilerle jeologlar, "Bu gezegende yaşam mutlaka var. Çünkü gezegenin çapı ve beslendiği güneşın (yıldızın) uzaklığı, Güneşimiz ve Yer'e yakın, yani tahminen 14 bin km ve 168 milyon km uzaklıkta" dediler. Dünya'nın çapı yaklaşık 12 bin km.


Almanya'nın güneybatısında Baden-Württemberg eyaleti Heidelberg kentindeki Max Planck fen bilimleri atomaltı fiziği araştırma kurumundan astrofizikçi Sascha Kempf, demecinde şunu söyledi:"14 bin km çaplı Andromeda gökcisminde mevcut olabilir gözüken 'O' derece sıcaklık hem don, hem erime, hem buharlaşma için eşik değer taşıyor. Bu yüzden buradan yükselen güzel kara buhar bulutunu kaydetmiş bulunuyoruz. Kara buhar bulutlarının arasında yumuşakçalar, kafadanbacaklılar, bizde fosilleri bulunan envai çeşit balık ve iğneyapraklılara benzer çok zengin bitki örtüsü için son derece yoğun ortam saptandı."JPL'den Henry Wallach ile Avrupa Uzay Kurumundan (ESA) Fransız Prof. Paul Givernique, "Katalog numarasıyla bu MCMXCIX-II gezegeninde 'ileride' insan benzeri varlıklar neden yaşamasın" dedi. ESA'nın yapacağı, 10 yıl içinde dünyada gelmiş geçmiş en büyük teleskop olacak olan 100 metre ayna çaplı OWL'a (Overwhelmingly Large Telescope: Muazzam Engin Teleskop) destek veren JPL'den şu kayıt düşüldü:"Bilhassa Mauna Kea yanardağının 4 bin 205 metrelik rakımında Hawaii-Keck ikiz teleskoplarımız, Andoremada'da muazzam ilginç Dünya'ya benzer gökcismini çok uzaktan da olsa görebilmiştir."


--------------------------------------------------------------------------------------

NTV Yayınları'ndan Hitler Kitabı

İkinci Dünya Savaşı’ndan neredeyse altmış yıl sonra günışığına çıkarılan, Sovyet arşivlerinin en önemli belgelerinden biri kitaplaştırıldı. Hitler Kitabı NTV Yayınları'ndan çıktı.


Hitler’in iki özel yaverinin sorgulanmasıyla Stalin için hazırlanan 462a no’lu gizli dosya... İkinci Dünya Savaşı'ndan neredeyse altmış yıl sonra günışığına çıkarılan, Sovyet arşivlerinin en önemli belgelerinden biri: Hitler Kitabı. Stalin’in talimatıyla hazırlanan bu dosya, Hitler’in hemen yanıbaşında SS subayı olarak uzun süre görev yapan Otto Günsche ve Heinz Linge’nin anılarını içeriyor.

Sovyetler’e esir düştükten sonra NKVD tarafından yıllarca sorgulanan Günsche ve Linge, Hitler’in politikaları ve savaş yönetimi hakkında bilinmeyen birçok detayın yanı sıra, diktatörün yakın çevresini tüm sahiciliğiyle anlatıyorlar.

Hitler Kitabı, Üçüncü Reich hakkında en etkileyici tarihi kaynaklardan biri kabul ediliyor.

Yayına hazırlayan : Henrik Eberle–Mathiass Uhl
Ebat : 15,5 x 23,5 cm
Sayfa : 496 sayfa
Çeviri :Mustafa Tüzel
Fiyat : 25 TL
Yayın Tarihi: Nisan 2009

Hitler Kitabı, kitapçılardan 25 TL’ye internet yoluyla http://kitap.ntvmsnbc.com/ adresinden 20 TL'ye satın alınabilir.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Hiç yorum yok: