10 Nisan 2009 Cuma

Son Gelişmeler-6

Bluetooth SIG, 21 Nisan'da yeni versiyon Bluetooth teknolojisi olan Bluetooth 3.0'ın özelliklerini açıklayacağını duyurdu.

Dünya üzerinde Bluetooth teknolojisinin geliştirildiği tek merkez olan Bluetooth SIG'e bağlı Bluetooth Çip üreticileri, yeni versiyonun kamuoyuna açılmadığı halde bu aydan sonra güncellenmiş versiyonuyla kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

Bluetooth 3.0, geliştirilmiş bir dosya aktarım protokolüne ve saniyede 480 Mbit hızla indirme yapabilme kabiliyetine sahip. 802.11 teknolojisi(teknik olarak WiFi olmayıp, WiFi tarafından kullanılan 802.11 arabirimi kullanan) ile çok daha büyük dosyaları transfer etmek mümkün olacak.

Eski versiyon ile sadece randevular, iletişim bilgileri ve küçük boyutlu dosyalar transfer edilebilirken, yeni versiyon ile multimedya içerikler, video ve müzik dosyaları yüksek hızda gönderilip alınabiliyor. Ayrıca Geliştirilmiş Güç Kontrolü (EPC) ile gerekli durumlarda sinyal arttırımı yapılarak bağlantı kopmalarının da önüne geçileceği öngörülüyor.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Darwin sansürü yeniden New Scientist'te

Tübitak'ın Bilim Teknik dergisinin Mart sayısında Darwin kapağının yarattığı sansasyon, saygın bilim yayınlarından New Scientist'e haber oldu.

New Scientist'te "Türkiye'nin ruhu için savaş" başlığıyla yer alan haberde, Türkiye "İslam dünyasının laik demokrasi lideri" olarak tanıtıldı.

Türkiye'li okurların bilimi sevdiği ifade edilen haberde TÜBİTAK tarafından yönetilen Bilim ve Teknik dergisinin en çok satan dergilerden biri olduğu ifade edildi.

Ancak, konu yaratılışa geldiğinde Türkiye'yi bir ateş yatağına benzeten New Scientist, Bilim ve Teknik dergisinin Mart ayı kapağı olarak tasarlanan Darwin'in 200. yaşı ile ilgili hazırlanan yazının son dakikada kapaktan alındığını ve bu durumun büyük yankı uyandırdığını yazdı.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Uzayda ısı yalıtımının geleceği belirleniyor

NASA, Orion adını verdiği yeni uzay aracında kullanılmak için ısı kalkanı olarak kullanılacak materyali seçtiğini açıkladı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Orion isimli uzay aracının ısı yalıtımı için kullanılacak malzemeyi seçtiğini açıkladı.

NASA yaptığı açıklamada, genişletilmiş bir araştırma sürecinden sonra Avcoat ablator sisteminde karar kılındığını belirtti.

Orion, NASA'nın yeni nesil uzay mekiği sistemi olacak Constellation Program'ın bir parçası. Astronotları 2015 yılından itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ), 2020 yılından itibaren de Ay'a getirip götürmede kullanılacak araç, yolculuğu sırasında karşılaşabileceği sıradışı koşullara karşı olabilecek en iyi şekilde tasarlanıyor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Genç mucitlerin buluşları sergileniyor

TÜBİTAK'ın bilimsel araştırma yapan gençleri teşvik etmek ve özendirmek amacıyla düzenlediği '39. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nın Ankara bölge sergisi açıldı.

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndaki serginin açılışında konuşan TÜBİTAK Ankara Bölge Koordinatörü ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mahir Bülbül, gelişmiş ülkelerin ileri teknolojiye sahip olduğunu söyledi.

İleri teknolojiye, yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkmasıyla ulaşılabileceğini ifade eden Bülbül, TÜBİTAK'ın düzenlediği etkinliklerle gençleri bu yönde desteklediğini kaydetti.

Sergide, Ankara bölgesine bağlı Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak'taki okullardan, sergilenmeye değer görülen bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, sosyoloji, tarih ve yer bilimleri alanlarında 79 proje yer alıyor.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dünyanın en küçük köpeği sadece 15 gram

O kadar küçük ki, kahve fincanına bile sığıyor. Tartıya çıktığında da en fazla 15 gram geliyor. Yüzü benzemese kimse bir köpek olduğuna ihtimal veremez.

İngiltere Dunbartonshire'da yaşayan Susan ve Archie Thomson çifti, Chihuahua cinsi köpekleri Spice'ın minik yavrusuna Tom Thumb ismini vermiş. Henüz geçen hafta doğan Tom ve kardeşleri, ailenin neşe kaynağı olmuş.

Aile, Tom Thumb'un da bu kadar küçük hali ile yaşamayacağını düşünmüş ancak o hayata tutunmuş. Şimdi de sahipleri "dünyanın en küçük köpeği" unvanı ile onun adını Guinness Rekorlar Kitabı'na yazdırmayı hedefliyor.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Naylon poşet sanatı

Naylon poşetlerin yarattığı çevre kirliliği büyük boyutlarda. Peki kullanılmış naylon poşetleri çöpe atmadan önce tekrar kullanmanın bir yolu var mı?

Bu sorunun cevabını arayan tasarımcılar buldu...

Luzinterruptus adlı bir grup tasarımcı naylon poşetlerden bir ışık bahçesi yarattı. Tasarımın adı "Bir poşet bulutu Prado'yu ziyaret ediyor"... Madrid'deki Prado Müzesi'nin yanında yapılan tasarım yaklaşık 4 saat sürdü. 80 tane plastik torba kullanıldı...

-------------------------------------------------------------------------------------------

ÖSS'ye başvurular 195 bin azaldı

ÖSS'ye bu yıl 1 milyon 450 bin aday başvurdu, başvurularda yüzde 11 azalma var.

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş için yapılan başvuru sonuçları belli oldu.

2009-ÖSS ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçişe başvuran aday sayısı geçen yıla göre 195 bin kişi azaldı. Başvuru oranlarındaki düşüş yüzde 11 olarak gerçekleşti. ÖSS'ye geçen yıl 1 milyon 644 bin 73 aday başvurmuştu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, başvuru sayısındaki azalmanın iki nedenden kaynaklandığını belirtti.

Lise son sınıflardan geçen yıl birkaç okul türü dışında mezun verilmediğini vurgulayan Yarımağan, bu nedenle eski mezunlardan ÖSS'ye başvuruların ve üniversiteye yerleşenlerin sayısının arttığını belirtti.

Bunun yanı sıra geçen yıl üniversitelerin kontenjanlarının artırıldığını hatırlatan Yarımağan, bu nedenlerden dolayı ÖSS'ye başvuru sayısında düşüş tahmin ettiklerini, azalmanın sürpriz olmadığını dile getirdi.

Liselerde eğitim-öğretim süresi 4 yıla çıktığı için geçen yıl ÖSS'ye lise son sınıflardan ''beklemeli'' durumdaki 59 bin 925 bin aday başvuru yapmış, son sınıflardan başvuru sayısı bir önceki yıla göre 513 bin 649 azalmıştı. ÖSS'ye geçen yıl başvuran eski mezun sayısı da 381 bin 279 artışla 1 milyon 356 bin 490'a yükselmişti.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Web araması kuantum matematiğiyle iyileşecek

Kuantum sistemlerindeki bozuklukları araştırmak için kullanılan matematiksel bir teknik, Web üzerinde anahtar kelime bazlı aramaları iyileştirebilir.

Web sayfaları ve yazı dökümanları gibi büyük veri toplulukları içinde bulunan önemli kısımları ortaya çıkarabilecek matematiksel teknik, Teknik ayrıca dna analizinde de kullanılabiliyor.

Geleneksel anahtar kelime arama, bir döküman içinde bulunan kelime sıklığını farklı kaynaklarda bulunan kelime sıklıklarıyla kıyaslar. Eğer kelime, bir dökümanda standarttan daha fazla sıklıkla kullanılırsa, o döküman önemli olarak işaretlenir.

Yeni metod ise, kelimenin önemini ne kadar sıklıkla tekrarlandığına göre ölçmek yerine, dökümanın içinde nerede yer aldığına göre belirliyor. Yönteme göre, bir döküman içinde geçen kelimelerin önemi ne sıklıkla tekrarlandığı değil, nerede kullanıldığına ölçülüyor.


Hiç yorum yok: