1 Nisan 2009 Çarşamba

Son Gelişmeler-3

Ricoh daha parlak e-kağıt geliştirdi

Baskı çözümleriyle tanınan Ricoh, daha parlak ve daha hafif renkli elektronik kağıt ürettiğini duyurdu.

Japon haber ajansı Nikkei'inin haberine göre, profesyonel baskı üzerine deneyimli bilişim firması Ricoh, yeni bir e-kağıt teknolojisi geliştirdiğini açıkladı. Profesyonel baskı çözümleriyle tanınan firma, bu teknikle e-kağıdın mevcut muadillerinden daha yüksek kontrast oranı, daha parlak görüntü sunarken daha hafif üretilebileceğini belirtiyor.

Mevcut modellerden %50 daha parlak e-kağıt üretebilecek tekniğin, firmanın fotokopi makineleri için yaptığı bir dizi ar-ge çalışması sırasında ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Mevcut e-kağıt teknolojisi, kırmızı, yeşil ve mavi ışık üreten üç katman ile yaratılan görüntüyü kullanıyor. Her katman arasında cam tabakalar buluyor, ancak bu tabakalar görüntünün okunmasını zorlaştıracak bir kararmaya neden oluyor.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kanser hücreleri iki lazerle öldürülebilir

Bilimsel çalışmalarını ABD'de sürdüren Prof. Dr. Yıldız Bayazitoğlu, yeni çalışmasında kanserli hücrelere bir yerine iki lazer ışınıyla müdahalenin daha etkili olduğunu ortaya koydu.

ABD'nin Houston kentinde bulunan Rice Üniversitesinde 1977'den beri çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Bayazitoğlu ve ekibi, sağlıklı dokulara zarar vermeden kanserli hücreleri lazerle öldürmede nanoparçacıkları ısıtmanın etkilerini bilgisayar simülasyonları kullanarak inceledi.

Prof. Dr. Bayazitoğlu ve doktora öğrencisi Jerry Vera, tümörleri lazerle öldürürken, bunların büyüklükleri ve oluşumları ile çevrelerindeki doku temelinde ince ayar yöntemlerinin etkilerini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Başarılı Türk bilim kadını Prof. Dr. Bayazitoğlu, International Journal of Heat and Mass Transfer dergisinde yayımlanan makalesinde, bir tümöre tek bir lazer yerine iki lazerle müdahalenin daha etkili olduğunu tespit ettiklerini ifade ederek, bilgisayar simülasyonlarında 1 cm büyüklüğünde tümörlerde fiber optikler yoluyla lazer müdahalelerinde bunun görüldüğünü kaydetti.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Kuzey Kutbu'nun buzları incelenecek

NASA, Grönland’de bulunan buzulların kalınlığını araştırmak için bir uçak kullanacak.

ABD uzay ajansı, bir ay sürecek bir Kuzey Kutbu araştırması başlattığını açıkladı. Kuzey Kutbu'nda bulunan Grönland'in buz tabakasını araştırmak üzere bir uçak kullanılacak.

Araştırma, NASA'nın Kuzey Kutbu'nu yakından araştırmak, Grönland ve İzlanda'nın buz tabakalarını incelemek üzere gerçekleştireceği iki araştırmanın birincisi olarak duyuruldu.

NASA'nın buz, bulut ve karasal yükseltileri incelemek için geliştirdiği ICESat'ın (Ice, Cloud and land Elevation Satellite) ise Dünya'nın buz tabakalarının nerede ve nasıl değiştiğini tahmin etmek üzere başlatılan sezonluk görevini tamamladığı kaydedildi.

----------------------------------------------------------------------------------------------

'Dünya'dan Evrene Bakış' Koç Müzesi'nde

''2009 Dünya Astronomi Yılı'' dolayısıyla Rahmi M. Koç Müzesi'nde ''Dünya'dan Evrene Bakış Sergisi'' açılacak.

Türkiye'nin ilk ve tek sanayi müzesi olma özelliği taşıyan Rahmi M. Koç Müzesi, Galilei'nin teleskopla ilk gökyüzü gözleminin 400. yıl dönümü olan 2009 yılının ''Dünya Astronomi Yılı'' ilan edilmesi dolayısıyla tüm yıl boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde açılacak ''Dünyadan Evrene Bakış Sergisi''ne İstanbul'da ev sahipliği yapacak.

Uluslararası Astronomi Birliği’nin sağladığı, Türk Astronomi Derneği’nden temin edilen ve dünyanın büyük gözlem evleri ve Hubble, Chandra gibi uydu teleskoplarıyla alınmış fotoğraflardan seçilerek oluşturulan ''Dünya'dan Evrene Bakış Sergisi'', 2 Nisanda açılacak.

2009 yılı boyunca sürecek sergi, Lengerhane binasında ziyaretçilerini bekleyecek.

Yeryüzünde ve uzayda bulunan teleskoplarla çekilmiş fotoğraflardan oluşan sergi ile ziyaretçiler, ''Evren nasıl oluştu?'', ''Dünyada yaşam nasıl başladı?'', ''Evrenden başka yerlerde yaşam var mı?'' gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulabilecek.

‘KEŞİF KÜRESİ’ MÜZEDE

Rahmi M. Koç Müzesi, ''2009 Dünya Astronomi Yılı'' kapsamında İstanbul'un halka açık ilk sabit ''gökevi''ni (planeteryum) ''Keşif Küresi'' adıyla hizmete sokmuştu.

Evreni, sanal ortamda birebir yaşatan 40 kişi kapasiteli ''Keşif Küresi''nde özel bir projektör ile ziyaretçilere, gökyüzünün gece hali, yıldızların ve samanyolunun muhteşem görüntüsü küre içerisine yansıtılarak izlettiriliyor.

Rahmi M. Koç Müzesi tarafından eğitsel amaçlı olarak 60 metrekarelik bir alanda, 8 metre çapında ve 5,5 metre yüksekliğinde inşa edilen ''Keşif Küresi'', yıl boyunca müzenin açık olduğu tüm zamanlarda hizmet veriyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Aksiyon oyunları görmeye yararlı

ABD'de yapılan bir araştırma, aksiyon odaklı bilgisayar oyunlarının görme yetisini güçlendirebildiğini ortaya çıkardı.

Nature Neuroscience'da yer alan araştırmaya göre; yüksek oranda aksiyon sunan birinci tekil şahıs nişancı oyunları gibi oyunlar, insanların gerçek dünyada görme yetisini arttırıyor.

Gri tonları arasındaki değişiklikleri fark etmenin insanlara doğuştan bağışlanan bir yetenek olduğu ve bu yeteneğin geliştirilemeyeceği düşünülürdü. Ancak, Rochester Üniversitesi'nden Zihin ve Algı bilimi Profesörü Daphne Bavelier, yaptığı araştırmada aksiyon oyunlarında deneyimli oyuncuların kontrast değişikliklerini %58 gibi bir oranda daha başarılı olarak farkedebildiğini ortaya çıkardı.

"Normalde, kontrast duyarlılığı ancak gözlük veya gözlerin optik bölgelerini değiştiren göz ameliyatları ile arttırılabilir" şeklinde konuşan Bavelier, "Ancak bulgularımız aksiyon odaklı video oyunları oynanması, beyini bir şekilde eğitiyor ve mevcut görsel bilgiyi daha etkin bir şekilde kullanmaya olanak tanıdığını gösteriyor" diyor.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Mucize 'çoklu hap' yolda

Hindistan'da klinik deneyleri yapılan ve yüksek tansiyon, kolesterol düşürücü (statin) ile aspirin ilaçlarını bir araya getiren bir hapın, kalp ve damar hastalıkları riskini yan etkisi olmaksızın yüzde 50 ila yüzde 60 azalttığı iddia edildi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kalp ve dolaşım hastalıkları dünyada bir numaralı ölüm nedeni. Hatta 2015 yılına kadar 20 milyon insanın kalp hastalıkları nedeniyle ölebileceği öne sürülüyor. Ancak yeni bir araştırma kalp krizi riskini yüzde 50'nin üzerinde azaltabilecek bir hap üzerinde odaklanıyor. Üstelik "çoklu hap" adı da verilen ilacın son derece ekonomik olduğu belirtiliyor.

Hindistan'da 45 ila 80 yaşlarındaki 2 bin 53 denek üzerinde yapılan ve sonuçları ABD'deki 58. yıllık American College of Cardiology toplantısında sunulan araştırmada, "çoklu hap" adı da verilen bu ilacın etkileri üç ay süreyle diğer tansiyon, kolesterol ve kalp ritmi ilaçlarıyla karşılaştırıldı.

Araştırmanın başında yer alan Kanada'nın Ontario kentindeki McMaster Üniversitesi Halk Sağlığı Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Selim Yusuf ile Hindistan'ın Bangalore kentindeki St John's Tıp Fakültesi'nden Dr Prem Pais, ilacın, kötü kolesterol (LDL), yüksek tansiyonu önemli ölçüde azaltıcı ve kan akışkanlığını arttırıcı etkisinin görüldüğüne işaret etti.

-------------------------------------------------------------------------------------------


Hiç yorum yok: