14 Nisan 2009 Salı

Gelişmeler

İtalya depremi yeri 15 cm kaydırdı

İtalyan Uzay Ajansı, İtalya'da meydana gelen deprem nedeniyle yer kabuğun 15cm yer değiştirdiğini kaydetti.

Geçtiğimiz hafta İtalya'nın orta kesimlerinde bulunan L'Aquila merkezli deprem sonucunda yer kabuğun 15 santimetreye kadar yer değiştirdiği açıklandı.
Deprem öncesinde ve deprem sonrasında alınmış iki uydu radar görüntüsünün karşılaştırılması sonucunda yeryüzünün her biri 15 milimetreyi ifade eden sanal sınır çizgilerini analiz eden yetkililer, yeryüzünün 10 çizgi boyunca hareket etmiş olduğunu ortaya çıkardı.
Ajansın İnternet sitesinde, "Bölgeler içinde en büyük değişime uğrayan yerlerde 10 sınır çizgisi yer değişimi gözleniyor, bu yaklaşık olarak 15 santimetrelik bir yer değişimini ifade ediyor" denildi.Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü meydana gelen depremde 293 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Kök hücreden yumurta elde edildi

Bilim adamları kök hücreden yumurta üretmeyi başardı. Bu teknik sayesinde kadınlarda kısırlık tedavisi ve erken menapozu geciktirme mümkün olabilecek.

İngiliz Times ve Daily Mail gazetelerinin haberine göre, Çinli bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları deneyde, farelerin yumurtalıklarındaki kök hücrelerin sağlıklı yavruların doğmasını sağlayacak yumurtalara dönüştürülebileceğini belirledi.
Farelerin yumurtalıklarından aldıkları kök hücreleri laboratuvar ortamında büyüten araştırmacılar, daha sonra bunları kısır farelerin yumurtalıklarına yerleştirdi. Laboratuvar ortamında büyütülen kök hücreler yumurtalıkta yumurtaya dönüştü ve fareler çiftleşince sağlıklı yavrular dünyaya getirdi.
Araştırmacılar, şimdi kadınların yumurtalıklarından aldıkları kök hücrelerle yumurta oluşturmaya çalışacak. Ancak bilim adamları, insanlar üzerinde de başarılı sonuç elde etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Şanghay Jiao Tong Üniversitesinden Dr. Ji Wu, tekniğin kısırlığı tedavide ve erken menapozda umut taşıdığını söyledi.
Teknik insanlarda da kullanılabilirse, tüp bebek tedavisi için sınırsız sayıda yumurta elde edilebilecek ve donör yumurtası almak zorunda kalan kadınlar kendi yumurtalarından bebek sahibi olma imkanına kavuşacak. Kanserli kadınlar da kemoterapi görmeden önce yumurtalıklarından kök hücre aldırıp ileride kullanabilecekler.
Araştırma Nature Cell Biology dergisinde yayımlandı.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Küresel ısınmada yavaşlama

Geçtiğimiz 18 ayda güneşte meydana gelen patlamaların azalmasına paralel olarak küresel ısınmanın yavaşladığı bildirildi.

Geçtiğimiz 18 ayda güneşte meydana gelen patlamaların azalmasına paralel olarak küresel ısınmanın yavaşladığı bildirildi.Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Willie Soon'un, internette yayınlanan makalesine göre, varoluşundan bugüne kadar sürekli yaşanan güneş patlamaları, 18 aydır azaldı ve yüz yılın en düşük seviyesine ulaştı. Soon'un makalesine göre, bundan dolayı küresel anlamda 2008 yılı gibi 2009 yılını da "muhtemelen" serin geçecek.Soon'un araştırmasına göre, 2007 yılında 163 gün, 2008 yılında da 266 gün güneşte patlama olarak adlandırılan "leke" oluşmazken, bu yıl toplamda 15 gün "lekesiz" geçildi. Soon'a göre, 2008 yılındaki lekesiz gün sayısı, 1911yılından bu yana en düşük ikinci yıl olarak listelendi.Güneş patlamaları son yüzyılda ve yaklaşık 10 yıllık sürede, en yüksek ve en düşük seviyeye ulaşıyor. 2000 yılında "Solar Max" denilen en yüksek düzeye ulaşan güneş patlamaları, geçtiğimiz 8 yılda gittikçe azalarak, "Solar Min"denilen en az patlama görülen döneme doğru ilerledi. Ancak bu döngü değişim gösterebiliyor. Örneğin, 1645 yılından 1715 yılına kadar güneşteki leke, ya da patlama sayısı çok düşmüş ve dünyada "Küçük Buz Çağı" olarak adlandırılan bir dönem yaşanmıştı.Ancak küresel ısınmanın önemli bir tetikleyicisi olan güneş patlamalarındaki azalma, tek başına bir anlam ifade etmiyor. Küresel ısınma ile mücadele için mutlaka karbon salınımının da kontrol altına alınması gerekiyor.

------------------------------------------------------------------------------------------------
21 yıl önce dondurulan spermden bebek

ABD'de 21 yıllık dondurulmuş spermden bebek doğması, bu alanda bir dünya rekoru oldu

Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentindeki üreme sağlığı uzmanları, "intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu" yöntemiyle ilk bebeğin 1992'de dünyaya geldiğini anımsatarak, Chris Biblis'in 16 yaşındayken ailesinin zoruyla, bu yöntemin daha bulunmadığı bir dönemde, 1987'de spermlerinin dondurulduğunu belirttiler. Uzmanlar, Biblis'in bu spermleriyle bir bebek sahibi olmasının, tıp literatürüne geçtiğini kaydettiler.
13-18 yaşları arasında lösemi tedavisi gören ve son 20 yıldır sağlık sorunu bulunmayan 38 yaşındaki Biblis ve eşinin geçen Mayıs'ta kısırlık tedavisi için başvurduğunu belirten hekimler, Biblis'in dondurulmuş spermlerinin enjeksiyonuyla gebeliğin ilk seferde sağlandığını ifade ettiler.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Akdeniz orkinosları tehlikede

WWF, Akdeniz'de Orkinos türünün üç yıl içinde tükenebileceğini açıkladı.

Doğa koruma örgütü World Wildlife Foundation (WWF), Atlantik Okyanusunun en büyük türlerinden olan orkinosun, Akdeniz'de avlanmasına çok ciddi sınırlamalar getirilerek korunmazsa, üreyebilen popülasyonun üç yıl içinde yok olacağını açıkladı.
Avrupalı balıkçıların iki ay süren av mevsiminin Çarşamba günü başlayacağını hatırlatan WWF, bu hızla avlanma sürdüğü takdirde, üreyebilen dört yaş ve üzeri orkinos nüfusunun 2012 yılına kadar tükeneceğini bildirdi.
WWF Akdeniz balıkçılığı bölümü başkanı Sergi Tudela, "Şu anda Akdeniz'deki (Atlantik) orkinosu tükenmeye yaklaşmışken, av mevsimi başlayacak... hâlâ bu türü avlamaya devam etmek hem saçma hem de affedilmez bir şey" dedi. Ağırlığı yarım tonu geçen ve bir spor otomobilden daha çabuk hız kazanma özelliği olan orkinos, özellikle Japon yemeği suşi için tüketiliyor.
Japonya'nın artan orkinos talebi Akdeniz'de orkinos avlayan tekneleri sayısının son 10 yılda üç katına çıkmasına yol açtı. Bu teknelerin çoğu, sıcak kanlı bir hayvan olan orkinosu deniz dibinde izlemek için, yasadışı olmasına rağmen keşif uçaklarından yaralanıyorlar.
WWF ve diğer doğa koruma örgütleri, Mayıs ve Haziran aylarında üremek için Cebelitarık Boğazı'ndan geçerek Akdeniz'e giren orkinosların ancak bu dönemde avlanmasına kesin yasak getirilerek kurtulabileceğini söylüyorlar.
Avrupa'da orkinos avcılığı yapan ülkelerin oluşturduğu grup Kasım ayında,kendi bilim adamlarının uyarılarını da göz ardı ederek, tavsiye edilen miktarın yüzde 47 üzerinde bir avlanma kotası kabul etmişti.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

14 bin yıllık av malzemesi bulundu

Tarih öncesi dönemden kalma çakmak taşından yapılmış av malzemesi bulundu.

Arkeologlar İskoçya'da insan bulunduğuna dair şimdiye kadar bulunan en eski kanıtı, av aleti olarak kullanılan 14 bin yıllık çakmak taşından yapılma keskin silahı buldu.

British Archeology tarafından yayınlanan raporda, yeni bulgunun Britanya sınırları içinde yaşamış en eski insanlara ait bir kalıntı olduğu ifade edildi.
İskoçya Milli Müzesi'nde Eski Çağ üzerine çalışan ve keşfin yapıldığı projede çalışan Alan Saville, bulunan araçların iki ana sebepten dolayı "heyecan verici" olduğunu kaydetti.Saville, "Öncelikli olarak, bu bulgu İskoçya'da kaydedilen en eski yaşamı 3000 yıl kadar geriye atıyor, ayrıca bu bulgu, yontma taş devrine dair bölgede bulunan ilk gerçek kanıt" şeklinde konuştu.
"İkinci olarak, bu bulgu Britanya'nın diğer kesimlerinde kabul görmeyen teknolojik bir farklılığı temsil ediyor" diyen Saville, bölgede bulunan aletlerin Britanya'nın diğer kesimlerinde bulunan aletlerin aksine Günye Danimarka ve Kuzey Almanya'da bulunan av aletleriyle benzerlikler gösterdiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: